Yürüteç

Yürüteç Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?


Bebeğimizin ilk ayları geçip biz de anne-babalığa iyice alıştıktan sonra yavrumuzun gelişmelerini izlemek gittikçe heyecan verici hale gelir. Öyle ki artık her şeyi çabucak yapmasını ve öğrenmesini isteriz. Bir an önce yürümesi, konuşması, kendi kendine yemek yemesi, tuvalete gitmesi için aceleci davranırız.






Sevgili anneler ve babalar, yürüteç konusunda hemen herkes farklı bir şeyler söylemekle birlikte günümüzde pek çok aile halen yürüteç kullanmaktadır.

Sürünmeden emeklemeye geçiş dönemini takip eden her adim bizler için sevinç kaynağıdır. Yürüteçler aileler için gerçekten büyük kolaylıklar sağlamakla birlikte çok dikkatli kullanılması gereken ürünlerdir.


Çocuğunuzun yavaş yavaş yürüteçle beraber ayaklanıp, sizinle ya da kendi basına dolaşabilmesi ile hareket alanı genişler ve kendi basına keşfedebileceği yeni bir macera dönemi baslar. Bu aşamada çocuğunuz, yürüteçle neler yapabileceğini anladığı zaman, yürüteç gerçekten tehlikeli olacaktır. Örneğin, yürüteç üzerindeyken yerden eğilip bir şey almaya çalışan bir bebeğin kafa üzerine düşme riski ne yazık ki az değildir. Oysa, yeni yeni yürümeye başlayan çocuklar, bu dönemde, sadece popo üstü düşmektedirler ve önemli kazalar oluşmamaktadır.



Yürüteçle bebek normalde ulaşamayacağı yerlere de rahatlıkla ulaşabileceğinden bir masa örtüsünü çekmesi ya da masa üzerinden tabak, bardak ya da daha kötüsü bıçak alması kazalara neden olabilir.



Yürüteç konusunda en çok yazılan ve söylenen cümle ise yürüteç kullanımının yasak olduğu ve yürütecin yürümeyi hızlandırmadığı, tam tersine bacak kaslarının kuvvetlenmesini engellemesi nedeniyle yürümeyi geciktirdiğidir. Buna rağmen pek çok firma çeşit çeşit yürüteçler üretilmekte ve ailelerin kullanımına sunulmaktadır!



Bebek biraz hareketlenmeye başlayınca alınan bu yürüteçlerin kullanılmasında çok dikkatli olunmalıdır.



Kendisi yürürken düştüğünden daha kötü bir durum doğabilir. eğer ille de yürüteç almış iseniz bebeğinizi buna bindirdiğinizde zeminin düzgün olmasına, etrafta takılacak bir şey olmamasına dikkat edin ve bebeğinizi yalnız bırakmayın.



Dr.Fzt. Deniz DARYAL’nın bir yazısına göre; bir çocuğun yürümesine kadar geçen dönem 4 bölüme ayrılmaktadır. Bu bölümler: – 0-4 ay arası, çocuk ayaklarının üzerine bastırıldığında istem dışı bacaklarını sertleştirerek dik durabilir. Bu dönem gerçek ayakta durma değildir.

– 4-7 ay arası diz çökme periyodu, bu dönem ailelerin, çocuklarının ayağı üzerinde duramadığı için panikledikleri dönemdir. Bu nedenle çoğu aile çocuklarını yürütece koyarlar. Halbuki yürütece bindirmelerinin hiçbir faydası yoktur. Çünkü bu dönemde çocuk ayaklarına basamaz ve yere yığılır.

– 7-12 aylar, istemli ayağa kalkma dönemi, yani çocuk tekrar ayakları üzerine basmaya baslar.

– 12-15 aylar arasında ise yürüme gerçekleşir (tıbbi bir sorun yoksa, bazı durumlarda yürüme daha da geç gerçekleşebilir).

Dr. Daryal’ın dikkat çektiği diğer bir nokta ise YÜRÜTEÇ kullanımının doğal yapıyı zorlayabileceği ve yaratabileceği çeşitli problemlerdir:

o Ayak yapısı daha hazır olmadan bastırıldığı için ayak deformiteleri oluşabilir.

o Kalça yapıları tam gelişmeden, tüm vücut ağırlığının simetrik yada asimetrik olarak kalçalara yüklenmesi sonucu kalça problemleri oluşabilir.

o Vücudu daha yerçekimine karşı dik durmaya hazırlıklı olmadığından yığılarak duracağı için kifoz yada skolyoz gibi vücut bozukluklarına neden olabilir.

o Bacak boyları tam basmaya yetmediği ve tam basmayı bilemediği için parmak ucu basar. Bu da onda alışkanlık yapabilir ve yürüdüğü zaman parmak uçlarında yürüyebilir.

o Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmalarda 1-12 ay arasında geçirilen kafa travmalarının nedeni %90 oranında YÜRÜTEÇ KAZALARI olarak tespit edilmiştir.

o Kısıtlı bir mekanda kaldığı için de psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.





Tüm bunlardan sonra, bu konudaki karar ve tercih sizin.